Lokale butikker - Grunnmuren i våre lokalsamfunn

Shopping Bags Dancing Shows Shop Buys

Hei folkens! 

Er vel på tide med et litt mer seriøst innlegg også fra min side, og ikke bare fjas. 

House illustration
Dersom du ser for deg at hver lille by/tettsted er et hus. Du har et fundament, en konstruksjon og et tak. 
Fundamentet og grunnmuren er våre lokale butikker, konstruksjonen er lokale leverandører/bedrifter og taket er idrettslag og foreninger. 
I disse husene bor alle innbyggerne i byen/tettstedet. 
 

For at vi som innbyggere skal trives og faktisk skal kunne bo her alle sammen så er vi avhengige av alle disse 3 delene av huset. 
For at vi skal bo godt er det først og fremst viktig at grunnmuren er i god stand. Og dersom ikke grunnmuren er i god stand, vil dette påvirke konstruksjonen som igjen vil påvirke taket. 

Dersom vi da går bort fra metaforen, og tilbake til realiteten så kan det forklares slik: 
Idrettslagene og foreninger er avhengige av de lokale tjeneste- leverandørbedriftene i form av sponsorat, og de lokale bedriftene er avhengige av å kunne levere varer og tjenester til de lokale butikkene, og de lokale butikkene er avhengige av at lokalbefolkninger handler. 
I dag er det alt for mange som trekker mot kjøpesenter som stort sett bare inneholder større kjeder, men netthandelen er også et økende "problem". 

La oss si at vi har en by med 5000 innbyggere som alle benytter seg av de lokale butikkene, og alle handler for 2000 kroner tilsammen i måneden i de lokale butikkene. 
Dette gir en omsetning til de lokale butikkene på 10 millioner i måneden. 120 millioner i året. La oss da si at denne byen har 30 forskjellige butikker så vil dette gi en omsetning på 4 millioner, som for mange butikker er mer enn nok for å holde hjulene i gang. 
Det betyr også at de lokale butikkene har råd til å bruke lokale leverandører og tjenester som for eksempel kontormaskiner, trykksaker, markedsføring, betalingsløsninger, transport osv. 
Og det er disse bedriftene som holder taket (idrettslag og foreninger) i trygg stand. Som også er et tilbud for de 5000 som bor i byen. 

River of money

Dersom vi snur litt på samme scenario og sier at det bare er 1/4 av innbyggerne som benytter seg av de lokale butikkene så blir det straks mye vanskeligere å holde hjulene i gang, og bruke lokale bedrifter. Da vil flere av de lokale bedriftene også gå glipp av nødvendig omsetning, som naturligvis også påvirker sitt resultat og dermed påvirker idrettslag og foreninger. 

Jeg har drevet kafé tidligere og driver nå et selskap som leverer betalingsløsninger, samt at jeg er medlem i styret i en forening. Jeg har derfor en fot inne i hver del av dette huset. Vi måtte dessverre legge ned kaféen på grunn av for lite kunder, og dermed for liten omsetning til å få det til å gå rundt. I mitt selskap som leverer betalingsløsninger er vi avhengige av lokale butikker/frisører/kaféer for at vi skal kunne drive selskapet, og når vi har nok omsetning sponser vi også idrettslag/foreninger i lokalmiljøet. 

Hvis da alle tenker gjennom hvordan samfunnet er bygget opp, så går de pengene du bruker i en lokal butikk tilbake til lokalmiljøet hvor du bor.
La oss si du da handler noe i en butikk lokalisert i et større kjøpesenter. Ta for eksempel H&M. Så er dette er verdensomspenende selskap hvor dine penger blir fordelt til helt andre plasser enn der du bor. Den eneste delen som blir igjen er lønn til de ansatte. 

Dersom alle benytter seg mer av de lokale butikkene, vil det rett og slett styrke det lokale samfunnet du bor i.
Og det bør vel være en vinn/vinn situasjon for alle ?

Ta vare på grunnmuren i det huset du bor i, for da holder konstruksjonen og taket seg bra. Dermed blir huset et mye bedre hus å bo i. 
Ta vare på de lokale butikkene, for da holder lokale bedrifter, idrettslag og foreninger bra. Dermed blir lokalsamfunnet en mye bedre plass å bo i. 

Strong Individual
Jeg har derfor en utfordring til alle og enhver. Bruk en lokal butikk/frisør/kafé i løpet av helgen, og legg det ut på facebook/instagram/snapchat og spre for alle dine venner at du bryr deg om ditt lokalsamfunn. 

Ha en strålende dag! 

Vi snakkes :) 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Karrierepappa

Karrierepappa

28, Karmøy

hits